Valokuvaaminen

Vinkkejä valokuvaamisen valaistukseen

Valolla ja varjoilla on keskeinen asema onnistuneessa hyvälaatuisessa valokuvassa. Ammattilaiset käyttävät eri apuvälineitä oikean valaistuksen luomiseen. Myös amatöörikuvaajat voivat hyödyntää näitä ammattilaisilta lainattuja keinoja ja ne eivät välttämättä vaadi valtavia hankintoja tai hienoa tekniikkaa. Perussääntönä toimii muutama hyvin yksinkertainen ohje jota jokaisen on helppo noudattaa.Ulkona kuvattaessa nyrkkisääntönä toimii, että paras valo syntyy silloin kun oma varjosi on sinua pidempi. Tämä tarkoittaa lähinnä siis kuvaamisen ajoittamista aamulle ja iltapäivälle. Keskipäivällä auringon valo voi olla liian kirkas mikä hankaloittaa hyvien kuvien ottamista ja silloin kannattaakin kuvata mieluummin varjossa tai sisätiloissa. Myös aamu- ja ilta-aurinko ovat kauniita valoillaan ja luovat hyvän tunnelman valokuvaan. Ulkoinen salama on hyvä apuväline valon kanssa kokeilemiseen. Salaman käyttöä kannattaa harjoitella ja kokeilla eri keinoja miten se toimii eri asennoissa. Ohjeluvut määrittävät kuinka hyvin salamayksikkö pystyy valaisemaan kohteita etäältä. Ne löytyvät kameran ISO-asetuksista. Niiden käyttöön kannattaa perehtyä kunnolla ja harjoitella eri salamaetäisyyksiä.Erillinen salamayksikkö, jopa pieni sellainen, on hyvä apuväline tehostamaan kuvan visuaalista syvyyttä. Salamaa voi kohdentaa eri paikkoihin eikä pelkästään suoraan kohti kuvattavaa kohdetta. Salaman kohdentaminen kattoon tai seinälle voi jopa olla helpompaa ja yhtä tehokasta. Näin kuvalle saadaan luonnollisemmalta näyttävämpi valaistus ja enemmän syvyyttä. Salaman heijastaminen esimerkiksi katosta antaa käyttöösi isomman kuvausalueen ja sopii hyvin ihmisryhmän kuvaamiseen.

Valojen asettelu

slr-kamera

Riittävän valon tuominen kuvaan ei tarkoita sitä että kuvata täytyisi kaikki valot päällä. Valosta kannattaa huomioida sen voimakkuus, pehmeys ja luonnollisuus. Useissa järjestelmäkameroissa on valon säätö, jolla voidaan säätää sen tehoa ylemmäs tai alemmas. Jos säädintä ei ole, voidaan ulkoisia valoja siirrellä manuaalisesti lähemmäs tai kauemmas riippuen halutusta valon määrästä. On myös erilaisia valoihin kiinnitettäviä apuvälineitä joilla voidaan säätää sen pehmeyttä ja varjoisuutta. Valoa voidaan suunnata kaikista eri kulmista, ylhäältä, alhaalta, sivusta, edestä tai takaa. Valoon suuntaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja sitä voi kokeilla eri asennoista kunnes haluttu valo on saavutettu. Yleensä suoraan edestä tuleva valo tekee kuvasta kovin lattean, mutta jo 90 asteen suunnanvaihto valossa saa aikaan enemmän syvyyttä kuvaan. Paras lopputulos syntyy useaa eri valosuuntaa yhdistelemällä.On olemassa kolme eri keinoa millä voidaan vaikuttaa valon väriin. Ne ovat värilämpötila, valkotasapaino ja värikalvot. Värilämpötilan yksikkö on kelvin. Yleisimpiä kelvin asteikon lukuja ovat 2700K (hehkulampun värilämpötila), 4000K (loisteputket), 1000K (kynttilänvalo) ja 5500K (päivänvalo). Valkotasapaino on kamerassa oleva ominaisuus joka laskee kameraan automaattisesti oikean kelvinarvon. Se voidaan myös tehdä manuaalisesti. Kelvinarvoa muokkaamalla valokuvasta saadaan neutraali väreiltään. Värikalvoilla voidaan muokata kuvan värimaailmaa esimerkiksi kylmistä väreistä lämpimään. Kalvoja on saatavissa useita eri sävyjä ja niillä on helppo hakea kuvaan tiettyä tunnelmaa.

Kolmen pisteen valaistus

Kolmipistevalaisu on helppo rakentaa itse ja se tuo todella hyvää ulottuvuutta kuvaukseen. Siihen kuuluu päävalo joka valaisee kohdetta sivusta, tasoitusvalo jolla häivytetään päävalon tuomia varjoja ja takavalo joka tulee kohteen takaa osuen hieman ristiin päävalon kanssa. Nämä kolme valoa yhdessä luovat kuvalle sopivan valaistuksen ja antavat sille näyttävää syvyyttä.Jos valokuvan tausta halutaan sumentaa, on salamassa syytä käyttää lyhyttä valotusaikaa ja suurta aukkoa. Jos käytetään lisäsalamaa, enimmäisvalotusaikaa tulee rajoittaa ja hidasta synkronointia voi käyttää tilanteissa joissa valoa on tarjolla vähemmän esimerkiksi yöaikaan. Salama välähtää, mutta sen suljin jää vielä auki niin pitkäksi aikaa että kuvan tausta valottuu kunnolla. Näin saadaan tasapainoisia kuvia.

© 2021 Jarmo katila