Valokuvaaminen

Uusia näkökulmia valokuvaamiseen

Uusia näkökulmia valokuvaamiseen

Tämä artikkeli sopii sinulle, jos olet etsimässä valokuvaamiseen uusia ideoita ja inspiraatiota. Monet valokuvaajat löytävät itsensä silloin tällöin jonkunlaisesta luovuuden puutostilasta, tai he vain haluavat koettaa jotain uutta sen sijaan, että ottaisivat vaan samanlaisia kuvia. Tähän juttuun kootut ideat toimivat molemmissa tapauksissa, ne auttavat sinua nauttimaan valokuvaamisesta täysin rinnoin ja harjoittamaan samalla kiinnostavia uusia tekniikoita.

Kokeile uusia genrejä ja uusia linssejä

Jos etsit uutta mielenkiintoa kuvaamiseen, yksi helpommista asioista, jonka voit tehdä, on kokeilla täysin uutta valokuvausgenreä. Jos olet maisemakuvaaja, koeta kuvata muotokuvia. Jos olet hääkuvaaja, etsi jotain arkkitehtonisia kohteita kuvattavaksi. Voit myös koettaa jotain hieman vaikeammin hallittavia valokuvauksen muotoja, kuten tähtien kuvaamista, mikroskooppikuvausta, vedenalaista kuvaamista ja niin edelleen. Erilaisia genrejä on olemassa valtavasti, joten löydät varmasti jotain uutta itsellesi.

Vaihtoehtoisesti voit myös laajentaa repertuaarisia sellaisen genren sisällä, jota tällä hetkellä suosit. Jos olet luontokuvaaja, etsi sellaisia eläimiä, joita et normaalisti kuvaa. Jos kuvaat pääasiassa muotokuvia, koeta ottaa potretteja vieraista ihmisistä asiakkaittesi tai tuntemiesi ihmisten sijasta. Astu ulos tavallisista rutiineistasi ja kehität taitotasoasi lähes joka kerta.

Joskus muutamat uudet välineet riittävät sytyttämään uudelleen valokuvaajan innostuksen spontaaneita kuvauksia ja tutkimusta kohtaan. Sinun ei tarvitse ostaa mitään hullua tai hullun kallista supertelelinssiä, vaan jo hyvän ja valovoimaisen kiinteäpolttovälisen linssin tai makrolinssin vuokraaminen riittää tuomaan esiin paljon luovuutta ja jännittävyyttä, joka on jäänyt piiloon maisemakuvien taakse. Jos voit lainata linssejä ystäviltäsi tai vaihtaa välineitä muutaman päivän ajaksi heidän kanssaan, aina parempi.

Luo aikatauluja ja kokeile luovaa käsittelyä

Kun monet ihmiset alkavat miettiä valokuvausideoita yksi ensimmäisistä mieleen tulevista asioista on usein viikoittainen tai päivittäinen valokuvausprojekti. On melko yleistä kuulla tämän kaltaisista projekteista paljon netissä, ja myös hyvästä syystä – ne pitävät valokuvauksen mielessäsi ympäri vuoden.

Joskus 365 päivää kattavissa ”kuva päivässä” -projekteissa tai 52 kuvan ”kuva viikossa” -projekteissa on oma teemansa. Ensimmäisen viikon aiheena voivat olla vaikkapa varjot, seuraavilla viikolla punainen ja sininen väri, kolmantena tekstuuri ja niin edelleen. Muissa tapauksissa kyseessä on enemmänkin henkilökohtaisen tavoitteen luominen, millä voit esimerkiksi varmistaa, että otat varmasti ainakin yhden hyvän kuvan joka päivä vuoden ajan. Vaikka et noudattaisi tiukkaa valokuvausprojektia, on silti hyvä idea ottaa kuvia säännöllisesti koko vuoden ympäri ilman suurempia taukoja. Et halua menettää yhtään luovuttaa tai lihasmuistiasi kamerasi suhteen.

Kokeellisuus ei ole ainoa valokuvauksen osa kentällä. Sitä voi soveltaa aivan yhtä hyvin myös jälkikäsittelytyöhön – kenties jopa vieläkin suuremmilta osin, kun otetaan huomioon poikkeuksellisen suuri määrä nykyään saatavilla olevia monipuolisia jälkikäsittelyoppaita, joiden avulla voi kokeilla hyvin erilaisia valokuvatyyppejä.

Tietokone yhdistää itselläni työn, rentoutumisen ja harrastukseni. Työni puolesta kirjoitan paljon Wordilla, käytän jonkun verran myös muita Excelin kaltaisia toimisto-ohjelmia ja käyn usein neuvotteluita Skypen kautta. Rentoutuakseni käytän yleensä pari tuntia pelaamiseen Älypäässä, PokerStars Casinolla tai erilaisten pulmapelien parissa. Harrastukseksi sen sijaan lasken ajan, joka minulta kuluu avattuani tietokoneellani Photoshopin tai Lightroomin. Ja tätä aikaa minulla kuluu toisinaan erittäin paljon.

Kokeile kaksoisvalotuksen jälkikäsittelytekniikoita. Muunna kuvasi enemmänkin käsitteellisiksi teoksiksi, joissa sekoitat useampia kuvia yhteen yhdeksi kuvaksi. Tai lisää kuvaan tekstiä, niin että se näyttää julisteelta tai aikakausilehden sivulta. Sinun ei tarvitse olla mestaritason Photoshopin käyttäjä, että voit tehdä jotain luovaa ja kiinnostavaa. Mutta kehität varmasti kuvankäsittelytaitoasi matkallasi.

Kokeile makrokuvausta ja erilaista salamaa

Makrovalokuvaus on paljon helpommin lähestyttävää kuin ihmiset tuppaavat kuvittelemaan. Et tarvitse kallista makrolinssiä, vaan ainoastaan sinulta jo löytyvät välineet ja jatkoputken. Jopa 50 mm kiinteäpolttovälinen linssi ja yksittäinen jatkoputki mahdollistaa loistavien lähikuvien ottamisen, vaikkakin oikean makrokuvaustekniikan oppiminen viekin hieman aikaa.

Kokeile uusia genrejä ja uusia linssejä

Jos haluat enemmän ominaisuuksia kuin jatkoputken tarjoamana, voit löytää joitain edullisia makrolinssejä, jotka ovat hieman vanhempia, kolmannen osapuolen valmistamia tai pelkällä manuaalisella tarkennuksella varustettuja. Joka tapauksessa et tule lopulta katumaan makro-ominaisuuksien hankkimista. Se on yksi parhaista keinoista ottaa loistavia kuvia lähes missä paikassa tahansa ja mihin aikaan päivästä tahansa.

Jos kuvaat salaman kanssa, koetat luultavasti tehdä sen ”oikealla” tavalla, niin että valo heijastuu seinistä tai katosta, vaimentaen salamaa kovien varjojen välttämiseksi ja tasapainottaen salamaa pehmeällä valaistuksella. Vaikka tämä olisikin kuinka järkevää tahansa, se edustaa vain pintaraapaisua salaman käyttämisen luomasta potentiaalista.

Kokeile aluksi värikorjausgeelien käyttämistä valaistaksesi kohteesi mielenkiintoisilla ja epätavallisilla väreillä. Älä pelkää kovia varjoja, valaise kuva niin, että puolet kuvasta on intensiivistä siluettia. Nämä eivät tietenkään ole toimivia ideoita todellista tapahtumakuvausta varten, mitta on hyvin mahdollista, että löydät uusia tekniikoita, joista pidät ja joita voit käyttää jatkossa muun työsi parissa.

Aseta itsellesi rajoja

Osa parhaasta luovasta työstä syntyy rajojen ja rajoitusten ympärillä toimimisesta, ja ne voivat olla yhtä hyvin keinotekoisia itsellesi asettamia rajoja. Kokeile sitä joskus, anna itsellesi lupa käyttää ainoastaan yhtä kiinteäpolttovälistä linssiä yhden kuvauspäivän aikana tai ota ainoastaan pystysuuntaisia kuvia. Rajoitus voi olla mitä tahansa, järkevää tai absurdia. Seiso yhdessä paikassa koko aika tai kuvaa kaikki otoksesi katsomatta LCD-näyttöön tai etsimeen.

Ottamasi kuvat – olivat ne sitten hyviä tai huonoja – eivät ole niin tärkeitä kuin luovuusharjoitus. Itselleen asetetut rajat ovat loistavaa harjoitetta oikeita kuvaussessiota varten. Joskus et voi ehkä käyttää salamaa paikan sääntöjen vuoksi, tai liikkumisesi on rajoitettua, koska kuvaan pienestä tarkkailupaikasta. Kun harrastat kuvaamista, eteen tulee aina jotain rajoituksia, joten on hyvä idea valmistaa itsesi niitä varten jo etukäteen.

© 2021 Jarmo katila