Valokuvaaminen

Opas digitaalisten kameroiden objektiisuodattimille

Valokuvauksessa ja elokuvassa suodatin on kameran lisävaruste, joka koostuu optisesta suodattimesta, joka voidaan lisätä optiseen polkuun. Suodatin voi olla neliön tai pitkänomaisen muotoinen, ja se voidaan asentaa pidikkeen lisälaitteeseen tai tavallisemmin lasi- tai muovilevyyn metallista tai muovista rengasrunkoon, joka voidaan ruuvata kameran linssiin tai kiinnittää sen päälle.Suodattimet muuttavat tallennettuja kuvia. Joskus niitä käytetään vain hienovaraisiin muutoksiin kuvissa; toisinaan kuva olisi yksinkertaisesti mahdollista ilman niitä. Mustavalkoisessa valokuvauksessa värilliset suodattimet vaikuttavat eri värien suhteelliseen kirkkauteen; punainen huulipuna voidaan tehdä melkein valkoisesta lähes mustaksi eri suodattimilla. Toiset muuttavat kuvien väritasapainoa niin, että hehkulampun alla olevat valokuvat näyttävät värit sellaisina kuin ne havaitaan, eikä punertavalla värillä. On olemassa suodattimia, jotka vääristävät kuvaa halutulla tavalla, levittäen muuten terävän kuvan, lisäämällä tähtikuvion jne. Lineaariset ja pyöreät polarisoivat suodattimet vähentävät vinoheijastuksia ei-metallisista pinnoista.Monet suodattimet absorboivat osan käytettävissä olevasta valosta ja vaativat pidempää valotusta. Koska suodatin on optisessa polussa, kaikki epätasaisuudet – ei-tasaiset tai ei-yhdensuuntaiset pinnat, heijastukset (optisen päällystyksen avulla minimoitu), naarmut, lika – vaikuttavat kuvaan.Suodattimille ei ole yleistä standardimerkintäjärjestelmää. Useat valmistajat käyttävät Kodakin, 1900-luvun alussa hyväksymiä Wratten-numeroita, jotka ovat sitten elokuvan valokuvauksen hallitseva voima. Optisia suodattimia käytetään erilaisilla tieteen aloilla, mukaan lukien erityisesti tähtitiede; ne ovat pohjimmiltaan samat kuin valokuvaussuodattimet, mutta käytännössä ne tarvitsevat usein paljon tarkemmin ohjattavia optisia ominaisuuksia ja tarkasti määritellyt lähetyskäyrät kuin suodattimet, jotka on tarkoitettu vain valokuvaukseen. Valokuvaussuodattimet myyvät suurempia määriä vastaavasti halvemmalla kuin monet laboratoriosuodattimet. Optisia suodattimia käsittelevässä artikkelissa on materiaalia, joka koskee valokuvaussuodattimia.

UV-suodatin

UV-suodattimella (oikea)

Emme voi nähdä UV-valoa, se on meille näkymätön. Mutta miksi haluaisimme UV-linssisuodattimen? Se johtuu siitä, että kameramme voivat nähdä, mitä silmämme eivät ole, mukaan lukien UV-valo. Tämä UV-valo esiintyy usein sumuisena, jota emme todellakaan halua. Todellisuudessa tämä on ongelma, joka vaikuttaa elokuvan ampujiin ja harvoin digitaalisiin ampujiin. Digitaaliset anturit ovat paljon vähemmän herkkiä UV-valolle. Miksi käyttää edelleen? No, en koskaan ota minulta pois kameraa. Tämä valokuvaussuodatin suojaa linssin etuosaa.Joten, jos vahingossa koputan sen, linssisuodatin vaurioituu, eikä minun melko kallista linssiä.Jos ostat riittävän laadukkaan suodatinpaketin, sinun ei pitäisi edes nähdä lasia. Jotkut näyttävät ajattelevan, että kameran suodattimet vähentävät kuvan laatua. En näe mitään ongelmaa. Jos sinulla on kallis, ammattimainen linssi, kuten teleobjektiivit tai huippuluokan laajakulmaobjektiivit, jotka haluat suojata, käytä UV-linssisuodatinta. Turvallisuussyistä ei ole parempia DSLR-objektiivisuodattimia. Käytettävä suodatin on Hoya 58mm DMC PRO1 digitaalinen monipäällystetty UV-suodatin. Pidä kuitenkin mielessä, että huonolaatuiset UV-suodattimet ovat yleinen syy linssin heijastumiseen.

Polarisoiva suodatin

Polarisoivat suodattimet ovat todella hyödyllisiä, koska ne vähentävät häikäisyä ja parantavat valokuvien kylläisyyttä.Polarisoivan suodattimen synnyttämä vaikutus on yksi ainoista tehosteista, joita ei voida toistaa jälkituotannossa, joten on tärkeää, että omistat sen.Sanoisin, että useimmat DSLR: ää käyttävät ihmiset ostavat polarisoivan suodattimen. Polarisoivia linssisuodattimia on kahdenlaisia; lineaarinen ja pyöreä. Lineaarisia käytetään perinteisesti elokuvien valokuvauksessa, kun taas ympyrää käytetään digitaalisessa muodossa, koska ne on suunniteltu siten, että ne eivät sekoita kameran automaattitarkennusta.

Polarisoiva suodatin

Kun kiinnität pyöreän suodattimen objektiivin loppuun, huomaat, että voit silti kiertää suodatinta. Tämä muuttaa suunnan, jolla valo polarisoituu.Kun otat suoraa auringonvaloa, havaitset usein, että kuvat tulevat ankaria ja tuntuu ylivalottuneilta. Ajattele sitä olevan aurinkoa ilman aurinkolaseja, on vaikea nähdä.Polariserit toimivat vain sallimalla valoa tietystä suunnasta, joka poistaa häikäisyn valokuvista. Tietysti siihen on enemmän, lue lisää niistä täältä.

© 2021 Jarmo katila