Valokuvaaminen

MATKAILIJAN KUVAUSHAASTEITA

Kukapa meistä ei ole vielä nähnyt yhtään matkailuvideota? Niitä tulee silloin tällöin Youtuben kautta näkyviin, ja eniten menestyneet matkailualan bloggaajat ovat keränneet jo kymmenien miljoonien ihmisten suosiota omien videoiden avulla. He siis matkailevat, kuvaavat ympäröivää maailmaa, tekevät kuvatusta video- ja kuvamateriaalista pikkuelokuvia ja kommentoivat myös taustalla, mitä videossa tapahtuu ja mistä on kyse. Helppoa, vai mitä? Jokainen meistä pystyisi siihen. Vai onko asiasta muitakin mielipiteitä?

Omat Ensimmäiset Kokemukseni

Siinä vaiheessa, kun innostuin kertomaan matkailukokemuksistani, keskityin enemmän kirjoittamiseen kuin kuvaamiseen. Kuitenkin hyvin nopeasti rupesin laittamaan nettiin myös tekemiäni valokuvia, joita monet ihmiset kehuivat mielenkiintoisiksi ja hienoiksi. No, tällä hetkellä olen sitä mieltä, että ne kuvat eivät olleet paljon muuta kuin hyvää maisemien kuvaamista, ja maisemiahan voi nähdä netissä vaikka minkälaisia. Tänä päivänä ei siis pelkillä maisemakuvilla pärjää. Pidemmillä matkoilla en ole vuosiin käyttänyt mitään muuta tekniikkaa kuin tavallista vedenpitävää kameraa ja näppäimistöä: tekstien seassa oli aina kivoja valokuvia, mutta näkökulmani kuvaukseen oli jo muuttunut. Yritin kuvata enemmän ihmisten elämää kuin pelkkiä maisemia ja luontoa, koska maisemien ja luonnon katselu toisen ihmisen ottamista valokuvista on vain pientä esteettistä nautintoa, kun taas tutustuminen muiden maiden kulttuureihin ja heidän elämään on jo mielenkiintoisempaa – kyllä, silloinkin, kun kuvat ovat vähän huonompaa laatua. Hienolla tekniikalla otettu ja käsitelty maisemakuva herättää katsojassa vähemmän tunteita kuin täysin toisenlaisen kulttuurin keskeltä puhelimen kameralla talteen otettu hetki. Mutta maailma kehittyy koko ajan, ja ihmisten vaatimukset materiaalia kohtaan vain kasvavat: nykyisin ei ole kovin trendikästä kirjoittaa tai lukea blogeja, koska perinteisen blogin sisältö – eli siis kuvat ja tavallisin sanoin kerrottu ajatus – omaksutaan paljon paremmin videoiden kautta, koska videoissa on sekä kuvaa että tekstiä. Etuna on se, että kuvat liikkuvat itsestään ja tekstin lukee videon tekijä. Helppo katsoa, helppo ymmärtää. Miten näitä videoita syntyy?

Omat Ensimmäiset Kokemukseni

Kuvittelin itsekin, että minusta voisi tulla erittäin suosittu matkailubloggaaja, koska ihmiset ovat aina tykänneet materiaaleistani. Kun lähdimme kaverin kanssa kauemmas ja pidempään kestävälle matkalle, joka ei itse asiassa ottanut kuin viisi kuukautta aikaa, pohdimme kuvaamista hyvinkin tarkkaan. Minulla oli tietysti vanha vedenpitävä kamerani parhaana kaverina ja älypuhelimen peruskamera toisena työkaluna. Pakkasin mukaan myös halvan kiinalaisen action-kameran, jonka sain muutama vuosi sitten lahjaksi kavereiltani. Matkakumppani pakkasi laukkuunsa iPhonensa lisäksi vielä kunnon Canonin kameran, mutta sen kaveriksi vain yhden objektiivin. Matka alkoi…Eniten kuvia tuli otettua minun taskukameralla. Se oli siinä vaiheessa jo viisi vuotta vanha, mutta sen kuvauslaatu riitti suhteellisen hyvien kuvien ottamiseen. Videoita en sillä juuri kuvannut, mutta niitä teki matkakumppanini hänen iPhonellaan. Action-kamera kulki mukana koko ajan ja sen kuvaamaa materiaalia kohtaan meillä oli hyvinkin kovia odotuksia… Kysymys oli kuitenkin siitä, että halvalla kameralla kuvatut videot eivät olleetkaan sitä erinomaista laatua kuin toivoimme. Kaverin kännykällä saatiin parempaa laatua. Ja niin: iso ammattilaiskamera pystytettiin tripodille ehkä viisi kertaa koko matkan aikana. Oliko siinä sitten järkeä?

Omat Ensimmäiset Kokemukseni

Muutama video tuli tehtyä matkan aikana ja vielä muutama ensimmäisen kuukauden aikana matkan päätyttyä. Tästä kaikesta kokemuksesta syntyi muutama ajatus siitä, miten matkaileva kuvaaja poikkeaa kuvaavasta matkailijasta, ja nämä ajatukset tulen avaamaan seuraavassa kirjoituksessani, joten pysytään kuulolla!

© 2021 Jarmo katila