Valokuvaaminen

Kuinka ottaa hyviä selfieitä

Valokuvaaminen on nykyään paitsi hyvin suosittua, myös hyvin helppoa, sillä useimmilla meistä on älypuhelin – kamera on aina mukana. Ei siis ihme, että omakuvien eli selfieiden napsimisesta on myös tullut suorastaan villitys; kukapa ei haluaisi ikuistaa itseään jossain kauniissa paikassa tai turistinähtävyyden luona, ja myöskin lähettää kuvia sitten ystäviensä ihailtavaksi sosiaalisessa mediassa. Mutta joskus saatat miettiä, että miten ihmeessä joidenkuiden selfiet vain näyttävät niin uskomattoman hyviltä? Selfiet ovat kuitenkin erittäin suuri osa nykykulttuuria, ja jokainen haluaa näyttää niissä parhaimmalta mahdolliselta itseltään. Katsotaanpa muutamia vinkkejä hyvien selfieiden ottamiseen.

Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Eräs tärkeä asia on valo. Hyviin kuviin tarvitaan hyvä valaistus, ja yleensä päivänvalo on paljon parempi kuin keinovalo. Myös valon suuntaa kannattaa miettiä; myötävalossa kasvot näyttävät paremmilta. Voit kokeilla vastavaloakin ja se saattaa toimia mainiosti, mutta saattaa toisaalta olla vaikea hallita. Tosin kännykkäkameroiden kätevyys on juuri siinä, että voit kokeilla vaikka mitä, ja valita sitten parhaat kuvat jatkoon, unohtamatta kuvan käsittelyä niitä vielä. Jotta kuvasta tulee paras mahdollinen, sitä pitää tosiaan käsitellä, ja onneksi puhelimien omat kuvankäsittelyohjelmat ovat ihan riittäviä tähän tarkoitukseen.

Voit myös ottaa kaiken luovuutesi kehiin! Selfiessä voi näkyä kasvojesi sijasta vaikka kädet tai jalat, tai voit rajata kuvat vähän jännemmällä tavalla kuin yleensä. Ota poseeraukseen mukaan rekvisiittaa, vaikka hassu hattu, 70-luvun aurinkolasit, värikäs sateenvarjo – tai ystävä. Monesti selfiet ovat hauskempia ja vähemmän väkinäisiä, kun niissä on kaveri mukana hassuttelemassa! Jos kuitenkin haluat selfien nimenomaan omista kasvoistasi, muista ottaa kuva ylhäältä alaspäin; yleensä suoraan edestä tai jopa alaviistosta otettu kuva ei ole kovin imarteleva.

takakamera on parempi kuin etuosa

Teknisestä puolesta kannattaa muistaa myös muutama asia. Harjoittele kännykän takapuolella olevan kameran käyttöä, koska se muodostaa tarkempia kuvia kuin se etupuolen niin sanottu varsinainen “selfiekamera”. Voit myös käyttää kuvaamisessa jalustaa apuna; sellainen syntyy älypuhelimelle hetkessä, vaikka kertakäyttömukista. Jos otat kuvan painamalla kännykän sivussa olevaa painiketta, pystyt parhaiten hallitsemaan laitetta ja voit samalla seurata poseeraustasi. Ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä: ota käyttöön selfiekeppi, se helpottaa kuvaamista huomattavasti. Silloin joka kuvassa ei näy käsivartesi! Keppejä on saatavilla esimerkiksi bluetooth-valmiudella, tai jopa kauko-ohjauksella. Vaihtoehtoja on niin monenlaisia, että saattaa olla järkevintä vertailla selfiekeppien ominaisuuksia netissä.

Lopuksi muutama sana meille naisille. Niin paljon kuin oletkin nähnyt selfieissä ja muutenkin somessa duckface-poseerauksia, ja niin paljon kuin mielesi tekisi ottaa sellainen ilme, niin ei, ei ja ei – jätä töröhuulet unholaan. Sen sijaan korosta kaunista luustoasi varjostusten ja valon avulla, hymyile kauniisti ja lämpimästi, tai ota vaikka jokin hassunkurinen ilme – paljon parempi! Muutenkin meikkauksessa pitäisi ottaa huomioon se, että jos otat kovin läheltä selfien, se voi saada meikin erottumaan liian silmiinpistävästi etenkin silmien ja suun ympärillä. Erään meikkitaiteilijan mukaan kannattaakin pysytellä voidemaisissa poskipunissa ja luomiväreissä, ne näyttävät pehmeämmiltä lähikuvissa. Yksityiskohdat ovat myös tärkeitä visuaalisesti, esimerkiksi kaunis manikyyri ja sirot korut tuovat kiinnostavuutta kuviin, joskin monesti kehotetaan pitämään tyyli yksinkertaisena ja klassisena, se toimii hyvin. Tarkista myös taustan yksityiskohdat, haluat tietenkin olla luonnollinen ja “todellinen” sinä kuvissasi, mutta kukaan ei halua nähdä likapyykkiäsi lojumassa lattialla tai ruoantähteitä täynnä olevia astioita takanasi.

Muista myös, että selfiekuvaamisen ei pitäisi olla, eikä tarvitse olla, liian totista touhua – päinvastoin, siinä tulisi voida päästää luovuutensa, persoonallisuutensa ja hauskan puolensa valloilleen! Paljon vinkkejä löytyy joka puolelta, ja kannattaakin poimia sieltä itselleen parhaimmat, ja tehdä paljon kokeiluja erilaisten taustojen, valojen, teknisten apuvälineiden ja tietysti kavereiden kanssa. Jossain vaiheessa huomaat, että nyt se on silmiesi edessä, älypuhelimen kameran kuvassa – täydellinen selfie! Tai sitten hullunkurinen selfie; tai unohtumaton selfie; tai parhaan kaverin kanssa otettu, maailman kivoin selfie. Toivotankin monia hauskoja hetkiä metsästäessäsi hyvää selfietä – sano vain muikku!

© 2021 Jarmo katila