Valokuvaaminen

Kameran kehittäminen muutti maailman osa 2

Tämän artikkelin ensimmäisessä osassa tarkasteltiin valokuvauksen kehittymistä varhaisista neulansilmäkameroista ja camera obscurasta ensimmäiseen tallennettuun valokuvaan, jonka otti ranskalainen keksijä Joseph Nicéphore Niépce.

Vuonna 1829 Niépce yhdisti voimansa ranskalaisen taiteilijan ja valokuvaajan Louis Daquerren kanssa. Yhdessä he jatkuivat kokeita ja prosessin kehittämistä valokuvien ottamiseksi. Niépcem bitumilla päällystettyjen levyjen kuvien kehittäminen vaati useiden päivien kehittämisen, ja he uskoivat löytävänsä paremman keinon. Niépcen kuoleman jälkeen vuonna 1833 Daquerre jatkoi tämän prosessin hiomista ja kehitti lopulta daqerrotypian. Daquerren nimeä kantavasta menetelmästä tuli yleisimmin käytetty valokuvausmenetelmä seuraavan kahdenkymmenen vuoden ajaksi. Tämä menetelmä esiteltiin julkisesti vuonna 1839 ja se vaati hopealla päällystetyn kuparilevyn kiillottamista peilipintaiseksi. Tämä levy käsiteltiin ensin jodihöyryllä, että siitä tuli herkkä valolle, ja kamerassa tehdyn valotuksen jälkeen se käsiteltiin elohopeahöyryllä ja suolaliuoksella. Tätä menetelmää käyttäen Daquerre onnistui ottamaan ensimmäisen valokuvan, jossa oli mukana ihmisiä. Daquerren menetelmä levisi nopeasti, ja vuonna 1840 Alexander Wolcott sai ensimmäisen amerikkalaisen patentin valokuvauksen saralla hänen dagerrotyyppisellä kamerallaan. Prosessi oli kuitenkin yhä kallis, mikä rajoitti valokuvaamisen ammattilaisten pariin ja valokuvista muodostui arvokkaita aarteita harvalukuiselle eliitille.

Valokuvanegatiivin keksiminen

Tässä vaiheessa valokuvat olivat vielä ainutlaatuisia tuotteita, painettuja alkuperäisvedoksia, joita ei voitu tuottaa uudelleen. Tämä kaikki muuttui William Henry Fox Talbotin ansiosta. Tämä brittiläinen tiedemies ja keksijä kehitti valolle herkän paperin ja kalotypiaksi kutsutun prosessin, joka loi lopulta perustan valokuvaukselle aina digitaaliseen aikaan saakka. Samaan aikaan kun Daquerre viimeisteli omaa prosessiaan, Fox Talbotilla oli erilainen menetelmä nopeiden ja helppojen valokuvien luomiseksi. Se alkoi hänen omasta ”suolatusta paperistaan”, kun hän kasteli tavallisen kirjoituspaperin mietoon ruokasuolaliuokseen. Sen jälkeen sivelemällä toisen puolen hopeanitraattiliuoksella hän onnistui luomaan valolle herkän paperin, jota voisi käyttää valokuvien tallentamiseen kameran linssin kautta.

Valokuvanegatiivin keksiminen

Vaikka valottaminen kelvollisen kuvan tuottamiseksi kesti yhä tuntikausia, keksi onnistui luomaan menetelmä, jolla kuva saatiin kiinteästi talteen. Tämä oli valtava askel, jota ei ennen oltu saatu otettua, ja se mahdollisti valokuvista tehtävien kopioiden printtaamisen asettamalla yksinkertaisesti uusi valolle herkkä paperi kiinteää valokuvaa, tai negatiivia, vasten. Vuoden 1840 lopussa Fox Talbot julkaisi kalotyyppisen prosessinsa valokuvien kehittämiseksi. Kalotyypin ansiosta piilevän kuvan pystyi tuottamaan vain muutaman minuutin valotuksen jälkeen, jos se tehtiin kirkkaassa auringonpaisteessa. Tämä oli valtava askel eteenpäin, sillä kalotyypillä pystyttiin myös tuottamaan negatiivi, jonka avulla voitiin tehdä useita kopioita, mikä edusti todellista valokuvauksen vallankumousta.

Eastman, Kodak ja kuluttajakamerat

Jos haluamme tarkastella sitä, kuinka valokuvauskamerat lopulta päätyivät suuren yleisön käsiin, on mahdotonta jättää mainitsematta George Eastman. Vuonna 1888 tämä valokuvaaja esitteli ensimmäisen Kodak Black -kameran, joka hyödynsi teknologian kehittymistä. Tässä vaiheessa käyttöön tulleet nopeasti kehittyvät gelatiinilevyt mahdollistivat sen, etteivät ihmiset enää tarvinneet kolmijalkaa kameralleen ja näin ollen markkinoille tulivat ensimmäiset kädessä pidettävät kamerat.

Muihin kameroihin verrattuna Eastmanin Kodak oli nerokas laite, koska se käytti taipuisaa filmiä tuon ajan normina olleiden lasilevyjen sijasta. Ilman kömpelöitä levyjä Kodak oli aidosti kannettava laite. Helppokäyttöisenä se auttoi siirtämään valokuvauksen täysin ammattimaisesta toiminnasta harrastukseksi, josta myös amatöörit saattoivat nauttia. Kodak Black -kameroita myytiin filmi valmiiksi sisällä, ja valokuvaajat yksinkertaisesti lähettivät koko kameran Kodakin päämajaan, jossa heidän ottamansa kuvat kehitettiin ja lähetettiin takaisin asiakkaalle. Pari vuotta myöhemmin julkaistussa edullisemmassa Kodak Browniessa oli irrotettava filmikotelo, mikä mullisti valokuvaamisen ja toi sen yhä laajemmin yleisön ulottuville.

© 2021 Jarmo katila