Valokuvaaminen

Kamera ja sen linssit

Kamera ja sen linssit

Valokuvaaminen harrastuksena pitää pintansa näinäkin päivinä, ja monellehan se on suorastaan leipätyö. Kännykkäkamerat ovat tehneet kuvaamisen todella helpoksi, ja otoksia räpsitään tuon tuostakin esimerkiksi someen kavereiden ihailtaviksi. Mutta kun haluaa todella paneutua valokuvaamiseen, on vanha kunnon järjestelmäkamera se ainoa oikea, oli se sitten digi- tai filmikamera. Ja kun tällainen kamera otetaan käyttöön, kuvaan astuu mukaan myös erilaiset linssit eli objektiivit, ja niiden valinta. Lähdetäänpä katsomaan lyhyesti, minkälaisia objektiivit ovat ja mitä kannattaa ottaa huomioon kun mietitään eri vaihtoehtoja.

Erilaisia objektiiveja

Kun puhutaan kameran objektiiveista, puhutaan linssijärjestelmistä, joita liitetään kameran runkoon. Linssin tehtävänä on sitten keskittää valonsäteitä kameraan, tai oikeammin siinä olevalle kuvakennolle tai filmille. Tärkeimpiä ominaisuuksia objektiivissa ovatkin aukko ja polttoväli. Polttovälillä tarkoitetaan etäisyyttä joka on linssistä kuvatasoon, aukon lukuarvo taas saadaan jakamalla polttoväli linssin halkaisijalla. Oikeastaan aukko kertoo siitä minkälaisen määrän valoa objektiivi pystyy kuvatasoon toimittamaan; mitä suurempi aukko, sen paremmin saadaan hyviä kuvia myös hämärässä. Jos valoa on runsaasti, voidaan valita pienempi aukko, ja kuvan syvyysterävyys saadaan paremmaksi, eikä ole pelkoa että kamera tärähtäisi valotuksen aikana. Objektiivit jaetaan erilaisiin luokkiin, usein juuri polttovälinsä mukaan; objektiivin valinnassa on siis tärkeää se, millaisia kuvia aikoo ottaa. Esimerkiksi normaaliobjektiivi on ehkä tavallisin, sillä se vastaa aika lailla normaalia ihmissilmän perspektiiviä. Kauko-objektiivi antaa suppeamman kuva-alan, mutta se on mainio kun halutaan kuvata kaukana olevia pieniä kohteita, kuten vaikkapa lintuja. Laajakulmaobjektiivi taas sopii erityisesti maisemien tai arkkitehtuurin kuvaamiseen; kuvakulma on yksinkertaisesti suurempi. Entäpä niin sanottu kalansilmäobjektiivi? Nimensä mukaisesti sen avulla saadaan kaikkein laajin, 180 asteen kuva-ala, jossa kuvan keskiosa on ikään kuin vääristynyt paksuksi ja kupumaiseksi, kun taas kuvan päät kutistuvat molempiin suuntiin; tämä voi olla kuvaamisessa mainio tehokeino. Panoraamakuvia otettaessa tällaista vääristymää taas voidaan tietokoneen kuvankäsittelyohjelmalla halutessaan korjata.

Erilaisia objektiiveja

Mikä objektiivi kannattaisi hankkia?

Kun aiotaan hankkia uutta valokuvauskalustoa, se ei todellakaan ole välttämättä  helppoa; valinnanvaraa on niin valtavasti. Oma budjetti on tietysti tärkeä, sillä hinnat vaihtelevat todella paljon, ja haluttaessa saadaan kameraan tuhlattua kyllä vaikka tuhansia euroja! Netissä objektiivien hintoja voidaan toki helposti vertailla, ja aina voi kysyä muilta valokuvaajilta vinkkejä. Monesti on suotavampaa hankkia vain muutama vähän parempi objektiivi, kuin monta keskinkertaista. Ja sitten se tärkein näkökohta, eli sen pohtiminen, mitä kohteita ja millaisissa eri tilanteissa aikoo kuvata. Jos kuvaa enimmäkseen maisemia, on laajakulman hankkiminen mietinnän arvoinen seikka. Jos aikoo kuvata paljon potretteja ihmisistä, pidemmät, kiinteät objektiivit ovat varma valinta: niiden avulla saa loistavia kuvia, joissa voi hieman myös leikkiä valojen ja taustojen kanssa. Joskus aloittelijasta voi tuntua vaikealta hahmottaa millaisia kuvakulmia tietyllä objektiivilla saa. Tähän voi olla avuksi netistä löytyvät erilaiset simulaattoriohjelmat, joiden kanssa pystyy kokeilemaan miltä erilaiset objektiivit oikein tuntuvat – muutenkin nettiä kannattaa selailla kun miettii objektiivien hankintaa, ja tehdä vertailuja eri vinkkien suhteen. Muita seikkoja joita voi olla hyvä punnita, on esimerkiksi millaisissa olosuhteissa enimmäkseen aikoo kuvata, onko kuvanvakaaja tärkeä asia itselle, ja haluaako sellaista kuvauskalustoa jota on helppo kanniskella ympäriinsä. Jos lähtee paljon kuvausretkille, ja vieläpä säässä kuin säässä, voi olla hyvä miettiä onko objektiivissa esimerkiksi sääsuojausta; tosin tämä ominaisuus on aika suorassa suhteessa hintaan. Kuvanvakaajan avulla taas on helppo ottaa kuvia hämärässä ilman tärähdyksen pelkoa, mutta jälleen kerran lompakkoa pitää tyhjentää jopa satojen eurojen edestä enemmän kuin ostettaessa versio, jossa ei ole vakaajaa. Toisaalta, oli harrastus mikä tahansa, jokaisen täytyy miettiä se, kuinka paljon on valmis rahallisesti satsaamaan siihen. Loppujen lopuksi, valokuvaamisessakin on se hyvä puoli, että alkuun pääsee pienemmälläkin budjetilla, ja voi kokea onnistumisen iloa hienoista otoksista!

© 2021 Jarmo katila