Valokuvaaminen

Hyvien kuvien ottaminen puhelimella

Lähes jokaisella meistä kulkee tämä laite mukana kaikkialla – nimittäin kamera. Lähes jokaisessa älypuhelimessa nimittäin on tällainen. Kuvien saaminen jostakin tapahtumasta tai hetkestä ei siis ole siitä kiinni, etteikö kuvausvälinettä löytyisi. Kuvia voidaan napsia milloin ja missä vain – pikakuvaamiseenkin on toimintoja, jotka mahdollistavat kuvan nappaamisen alle sekunnissa ilman näyttölukon avaamista. Kuvia voi ottaa kuka tahansa, mutta jos haluat astetta parempia kuvia ja oppia muutamia kuvaamisen saloja, lue eteenpäin.

Kuvausvinkkejä

Kokeile pystysuuntaista panoraamaa. Panoraama ajatellaan usein vaakasuuntaisena, mutta itseasiassa toiminto toimii toisinkinpäin. Katso, löytyykö puhelimesi panoraamakuvauksesta pystysuuntainen vaihtoehto. Esimerkiksi Huawei P10:ssä tämä onnistuu näytön vasemmassa ylänurkassa sijaitsevaa nuolta näpäyttämällä. Tällä toiminnolla voidaan kuvata vaikkapa tornirakennuksia tai puita, jotka eivät muutoin mahtuisi kuvaan. Toiminnon avulla voidaan siis mahduttaa kuvaan sellaisia kohteita, jotka pitäisi muuten kuvata kauempaa. Aina ei kuitenkaan pääse kuvaamaan kohdetta kauempaa, etenkin kaupungilla, jossa vastaan tulee rakennuksia, jotka estävät tarpeeksi kauas peruuttamisen.Kameran asetuksista voidaan tehdä tarpeellisia säätöjä. Voit toki kuvata automaattisäädöillä – ja tämä riittääkin monelle kuvaajalle. Mutta mikäli haluat värien todella tulevan esiin ja haluat esimerkiksi vaalean kohteen näkyvän oikeasti vaaleana, voit säätää kuvan valotusta ennen kuvaamista. Tämä onnistuu monessa puhelimessa näpäyttämällä ensin kuvauskohdetta ja liu’uttamalla sormeasi sitten ylös- tai alaspäin. Tämä onnistuu vain, mikäli puhelimesi kameranäyttöön ilmestyy valotuksen säätöilmaisin.

hämärtää kuvaa bannerille

Rajaa kuvaa niin että kohde on pääosassa. Monet tekevät sen virheen, että napsaisevat vain yleiskuvan koko alueelta, jolloin katsoja ei tiedä, mikä oikein onkaan se pääasiallinen kuvauskohde. Jos kuvaat esimerkiksi rakennusta tai nähtävyyttä, kannattaa ottaa kuva tarpeeksi läheltä niin, että kuvassa ei näy koko kaupunki. Näin teet selväksi, mitä oikein olet kuvaamassa.Yksi hyvä asia on miettiä salaman käytön tarpeellisuutta. Jos otat kohteesta lähikuvaa, salama luultavasti pilaa koko kuvan. Tai jos kuvaat ikkunan läpi, kuvassa tulee näkyvään vain kirkas salama. Kokeile, millä etäisyydellä vielä voit käyttää salamaa. Mikäli kuvasta tulee ylivalottunut, lisää huoneen valaistusta ja ota kuva ilman salamaa.Kokeile taustan sumennus -toimintoa. Esimerkiksi Huawein P10-mallin kamerasta löytyy Laaja Aukko -toiminto, jota käyttämällä saat aikaan ammattimaisia kuvia, joissa tausta on sumeampi kuin itse kohde. Voit myös kokeilla niinkutsuttua bokeh-toimintoa.

Veden alla

Jotkut älypuhelimet ovat vedenkestäviä ja niitä markkinoidaankin täydellisenä vedenalaiskamerana. Tarkista kuitenkin ehdottomasti, että oma puhelimesi on vedenkestävä ennen kuin upotat sen veteen! Markkinoilta löytyy myös suojakoteloita, jotka on tarkoitettu vedenalaista kuvaamista varten.Veden alla kuvaaminen on erilaista kuin veden pinnan yläpuolella. Jos käytät monipistetarkennusta, voi kuvista tulla huonoja, sillä vesi liikkuu ja aiheuttaa sen, että kuva ei tarkennukaan välttämättä, kuten olisit toivonut. Käytä siis yhden pisteen tarkennusta. Huomaat oitis kuvien olevan parempia.

vedenalainen kuva oikeilla asetuksilla

Veden alla mikään ei yleensä ole paikallaan. Itse vesi ja siellä kuvattavat kohteet, kuten uimarit, liikkuvat koko ajan. Tästä syystä tarvitaan nopeaa eli lyhyttä suljinaikaa. Kokeile vaikka 1/200 sekunnin aikaa ja katso, mitä tapahtuu. Mikäli kuvista tulee pimeitä, voit lisätä ISO-arvoa.Moni ei välttämättä myöskään tule ajatelleeksi, että vesi on täynnä kaikenlaisia epäpuhtauksia. Salama on siis poissuljettu vaihtoehto kuvattaessa veden alla. Voithan toki kokeilla, mutta saatat samantien huomata, mitä tarkoitamme. Varo myös levittämästä pohjan hiekkaa veteen. Jos näin pääsee käymään, siirry kuvaamaan toiseen kohtaan tai odota, että hiekka painuu takaisin pohjaan.

© 2021 Jarmo katila