Valokuvaaminen

Helppoja keinoja parempien valokuvien ottamiseen

Valokuvan ottaminen on maailman helpoin asia. Tähtäät ja painat suljinta, ja olet tallettanut hetken, joka ajan myötä muuttuu arvokkaaksi muistoksi.

Mutta tiesitkö, että pienellä lisävaivalla ja hyvin vähällä ajalla voit muuntaa nuo otokset joksikin muuksi? Joksikin, joka tarjoaa kohteelle ansaitsemansa arvostuksen. Joksikin, jota on miellyttää katsella jo ennen kuin nostalgia on kullannut sen muistot ja jonka voit jakaa ylpeästi. Näiden perusvinkkien avulla huomaat välittömästi kehittymistä kuvissasi. Kun alat käyttää kuvaamiseen vain hieman lisää ajatusta, näistä ohjeista tulee luonnollinen osa omaa taitosettiäsi valokuvaamisen saralla.

Kaikki on kiinni perspektiivistä

Helpoin ja luonnollisin tapa on ottaa valokuvia silmiesi tasolta. Siinä ei ole mitään vikaa, mutta se on vain yksi monista mahdollisista kuvauskulmista, ja perspektiivi on oleellisessa osassa suhtautumisessamme valokuvaan. Haluatko laajentaa perspektiiviäsi? Älä pelkää liikkua, kyyristyä tai tarvittaessa vaikkapa mennä makuulle ennen kuvan ottamista. Kiipeä vaikka tuolille. Jos kuvaat lasta, laskeudu hänen silmiensä tasolle ja katso millainen ero sillä on kuvaasi.

Otatko yleensä kuvia vain tähtäämällä ja painamalla laukaisinta ilman, että sommittelet kuvaa? Tästä seuraa kaksi erittäin yleistä lopputulosta. Yksi niistä on liika tarpeeton tila kohteen ympärillä, ja toisesta keskustelemme myöhemmin lisää. Täyttääkö kuvaamasi henkilö vain pienen osan kuvasta? Useimmiten tämä on tahatonta, ja tekee kuvan kohteesta nauttimisesta paljon hankalampaa, olipa kyseessä sitten henkilö, kukka tai veistos. Yritä täyttää ruutu kasvoilla, äläkä pelkää astua lähemmäs, ellei kyse ole sitten myrkyllisestä käärmeestä.

Vaihda näkökulmaa

Toinen yleinen lopputulos nopeille räpsäyksille on se, että kohde on lähes ruudun keskiosassa. Joskus tämä toimii hienosti, mutta useimmiten se on vain tylsää. Jos kuvaat henkilöä, koeta sijoittaa hänet ja varsinkin hänen silmänsä kuvan keskiosan ulkopuolelle. Tunnista hänen liikkeensä tai katseensa suunta ja jätä sille tilaa. Tämä tarkoittaa, että sijoita kohde sille puolelle, jonne hän ei ole liikkumassa tai katsomassa, ja jätä tilaa siihen suuntaan, jonne päin he ovat sijoittuneet.

Jos olet harrastanut valokuvaamista jo jonkun aikaa, olet luultavasti kuullut, kuinka tärkeää on hallita kuviesi oikeaa valotusta (toisin sanoen välttää sekä liian vähäistä että liian paljoa valaistusta). Se on valokuvauksen perussääntö, mutta suosittelen rikkomaan sitä. Oman kokemukseni mukaan liian vähäinen valo on suurempi ongelma kuin liian runsas valonmäärä, ja joskus se on juuri täydellinen määrä, varsinkin jos kohteesi on taustavalaistu.

Tallennustila on halpaa

Älä huolehdi liian monen valokuvan ottamisesta. Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten kuvaamista harrastettiin yksinomaan filmikameroilla, eikä filmirullalle mahtunut kuin muutamia kymmeniä kuvia, joita ei voinut tarkastaa ennen kuvien valmistamista. Yksi digitaalisen valokuvauksen parhaista puolista on se, että voit räpsiä valtavasti valokuvia ja valita niistä myöhemmin säilytettäviksi kelpaavat. Digitaalikameroilla erilaisia kameran säätöjä voi kokeilla vaikka kuinka monta kertaa ja saman kuvakulman voi ikuistaa lähes loputtomaan otokseen.

Vaihda näkökulmaa

Älä jätä ottamatta uutta kuvaa hetkestä, vaikka olisit kuvitellut taltioineesi sen täydellisesti edellisessä otoksessa. Ota kuvia normaalisti kuten ennenkin, ja kokeile sen jälkeen käyttää yllä olevia vinkkejä. Kun selaat valokuviasi, valitse ne joista pidät ja poista loput. Mieti miksi säilytät ne kuvat, joista pidät, ja miksi poistat osan niistä. Kuten aina, säännöt on tehty rikottaviksi. Mutta muista, että mitä tutummiksi säännöt sinulle muodostuvat, sitä luovempaa niiden rikkominen voi olla.


© 2021 Jarmo katila