Valokuvaaminen

Dramaattisten muotokuvien ottaminen yhdellä salamalla

Aiemmin pelkäsin kuvaamista muussa kuin luonnonvalossa. Yksi syy tähän oli, että minusta tuntui, että keinovalojen kuten irrallisen salaman ja kohdevalojen käyttö on liian vaikeaa ja vaatii syvää teknistä osaamista.

Tämä on osittain totta ja osittain ei. Täydellistä osaamista varten sinun täytyy ymmärtää valaistussuhteita ja oppia tekemään mielessäsi laskelmia valosta eri valaistuslähteistä ja niin edelleen.

Ulkoiset salamalaiteet

Ensimmäinen kokemukseni kameran ulkopuolisista salamavaloista oli Nikonin Creative Lighting System -ominaisuus salamavaloni ja kamerani välillä. Useimmat ensimmäisistä yrityksistäni epäonnistuivat lähinnä järjestelmän infrapunasignaalin rajoitusten takia. Järjestelmä oli myös epäluotettava, varsinkin jos kuvaaminen täytyy tehdä kovan paineen alla tai yllättäen. Harjoittamattoman ja kokemattoman näkemykseni vuoksi päädyin myös usein ylivalottamaan valaistukseni, kun olin vasta aloittelija. Mutta niiden käytön aloittamiseksi tätä ei vaadita. Kameroihin on saatavilla erilaisia salamalaitteita, joita voi käyttää langattomien laukaisimien kautta. Tässä artikkelissa käydään läpi vinkkejä muotokuvien ottamiseen langattoman salaman kanssa.

Valitse muotokuvan tunnelma ja valmistele välineesi

Haluatko erittäin dramaattisia low key -muotokuvia vai kenties toisen ääripään kirkkaiden värien ilmavia high key -kuvia? Kuvasi tunnelma määrää taustan ja tietenkin myös kameran ja salaman asetukset. Valitsen usein mustan taustan muotokuville saavuttaakseni korkean kontrastin kuvan kirkkaimpien osien ja varjojen välillä. Tämä pitää kuvan yleisen tunnelman dramaattisena ja valaistuksen yksinkertaisena runsailla mustilla alueilla. Jos sinulla on salaman lähetys- ja vastaanotinyksiköt, liitä lähetin kameran salamakenkään ja vastaanotin salamaan. On myös hyvä idea asettaa salamavaloyksikkö valotelineeseen. Itse käytän studiosalamaa kiinni valotelineessä, mutta kiinnitän siihen vielä puomivarren, jonka avulla valaisun säätäminen on joustavampaa.

Huomaa, että puomivarsi ei ole mitenkään pakollinen aloittelijan yksinkertaisessa kokoonpanossa. Ilman valotelinettä voit aina kiinnittää salamavalon kaapin päälle tai kiinteälle pinnalle, ettei se pääse keikahtamaan nurin. Useimmissa salamavaloissa on mukana muovinen jalka, joka on kätevä tähän tarkoitukseen.

Muokkaa valoa

Yksi omista säännöistäni on aina muokata valoa. Kuvaan suoralla salamalla ainoastaan silloin, kun käytän sitä apuvalona häävastaanotolla tai valaistakseni taustaa. Kaikkina muina aikoina muokkaan sitä aina jotenkin tai heijastan sen pintojen kautta maksimoidakseni valon pehmeyden tai minimoidakseni sen tilanteesta riippuen.

Muokkaa valoa

Pehmeän valon luomiseen on kaksi tärkeää tekijää. Välimatka kohteesi ja valon välillä sekä valon suuruus. Mitä lähempänä valoa kohde on, sitä pehmeämpi valo. Mitä suurempi valonlähteesi on, sitä pehmeämpää valo on. Jos valonlähde ei ole kovin suuri, parhaimman pehmeyden saa aikaan tuomalla sen mahdollisimman lähelle kohdetta. Valon voi asettaa lähelle kohdetta ja melko ylös noin 45 asteen kulman, jolloin sillä voi imitoida korkeasta ikkunasta tulevaa luonnonvaloa.

Kokeile erilaisia asetuksia

Halusin kuvata itse aukkoarvolla f/8, joten mittasin salamavalon määrää. Et tarvitse tähän edes kannettavaa valomittaria, vaan voit vain aloittaa muutamalla testikuvalla yrityksen ja erehdyksen kautta löytääksesi oikeat asetukset. Aloitin itse salamavaloni alimmalla virta-asetuksella, mutta lopulta päädyin nostamaan sitä huomattavasti korkeammalle, kun kolmetasoinen diffuusori leikkasi suuren osan valon määrästä. Lopulta löysin sopivan suljinajan, ISO-arvon ja salamatehon haluamalleni aukon arvolle. Salaman asetukset riippuvat käyttämästäsi salamavalomerkistä.

Tässä esitettyjen asetusten säätäminen ja erilaisten apuvälineiden käyttäminen ovat vain yksi monista mahdollisista tavoista, joilla voit luoda muotokuvia käyttämällä ainoastaan yhtä salamavaloa. Kokeile niitä yhdessä erilaisten kuvauskulmien, tunnelmien ja valoasetusten kanssa, ja saatat yllättyä siitä, kuinka paljon yksittäinen valo saattaa vaikuttaa kuvien lopputulokseen!

© 2021 Jarmo katila