Valokuvaaminen

Ammattimaisten kuvien ottaminen

Valokuvia on ympärillämme enemmän kuin koskaan. Ihmiset postaavat niitä miljoonittain eri sosiaalisiin medioihin. Kuvia otetaan kaikissa tapahtumissa ja silloinkin, kun ei tapahdu mitään. Kuvien valtavasta massasta on haastava erottua joukosta. Jos haluat kuviesi erottua, voit kokeilla erilaisia tekniikoita, jotka saavat kuvasi loistamaan ainutlaatuisuudellaan.

Tekniikat

On muutamia kikkoja, joilla saat kuvistasi entistä parempia. Kikat eivät vaadi käyttäjältään paljoa, riittää, kun käytät mielikuvitustasi ja annat palaa. On hyvä kuvata sellaisia kohteita ja sellaisesta kuvakulmasta, joista kuvia ei ole totuttu näkemään. Näin katsoja kiinnostuu kuvasta. Esimerkiksi ruokakuvat otetaan usein suoraan ylhäältä päin, mutta kokeilepa jotain toista kuvakulmaa. Voit esimerkiksi kokeilla, miltä näyttäisi, jos asetat kamerasi lähelle pöydän pintaa. Näin saat upeaa lähikuvaa ja ruoka näyttää herkulliselta. Ruuan yksityiskohdat näkyvät, jolloin kuva on houkutteleva katsojan silmissä.

Pimeällä voi olla haastavampi kuvata. Monet nykyajan älypuhelinten kamerat on varustettu yökuva-toiminnolla, joka auttaa ottamaan hyviä kuvia myös pimeässä. Pimeällä kuvaamisesta pidetään myös kursseja. Siitä lisää myöhemmin. Haluatko kuviisi ainutlaatuisen kauniita sävyjä? Silloin kannattaa herätä aikaisin ja suunnata ulos juuri auringon noustessa. Silloin auringonsäteet värjäävät kaiken aivan eri tavalla, jota et päivällä näe. Sama pätee silloin, kun aurinko on laskemassa. Tällä tavoin saat varmasti erottuvia kuvia, sillä kaikki eivät jaksa nousta kuvien perässä kukonlaulun aikaan.

Yleisiä virheitä

Kuvatessa voi sattua muutamia yleisiä virheitä, jotka ovat helposti vältettävissä. Yksi yleisimmistä kuvausvirheistä tapahtuu silloin, kun valonlähde, kuten aurinko tai lamppu, on suoraan kuvattavan kohteen takana. Tällöin kuvauskohde näkyy kuvassa mustana varjona. Siirrä joko kameraa tai kuvattavaa kohdetta niin, että valo kohdistuu kohteeseen sopivassa kulmassa. Hyvässä kuvassa kuvauskohteen takana ei ole liikaa kaikkea, joka tekee kuvasta sekavan ja epäselvän. Jos mahdollista, kannattaa kuvasta karsia pois turhat esineet tai taustat, kuten avoimet kaapit, roskikset, pyykkipinot tai mainostaulut. Tämä kannattaa ottaa huomioon erityisesti silloin, jos käytössäsi on sellainen kamera, joka ei osaa tarkentaa kuvauskohdetta ja sumentaa taustaa. Monissa älypuhelinten kameroissa on laaja aukko -toiminto, joka mahdollistaa kauniiden kuvien ottamisen pelkän kohteen tarkennuksen avulla. Moni nappaa kuvan nopeasti niin, että kuvauskohde jää keskelle kuvaa. Tämä ei ole välttämättä se viehättävin vaihtoehto ja saa kuvan näyttämään epäammattimaiselta. Kokeile kultaista leikkausta. Tätä voit kokeilla taittamalla esimerkiksi A4-arkin kolmeen osaan pystysuunnassa sekä kolmeen osaan vaakasuunnassa. Paperiin jäävät taitoskohdat ovat kultaisen leikkauksen linjat. Voit asettaa kuvauskohteet kuvassa näiden linjojen leikkauskohtiin. Monissa kameroissa on toiminto, joka näyttää linjat, jolloin voit kuvata suoraan niiden mukaan. Kuvasi näyttää oitis ammattimaisemmilta, kun kokeilet tätä tapaa! Saatat huomata, että moni ammattilaisen ottama kuva on kuvattu tällä tavalla. Saman voit huomata myös tv-ohjelmien ja elokuvien kuvaustavassa.

Kuvauskurssit

Innokkaimmat kuvaajat voivat osallistua erilaisille kuvauskursseille. Kursseja järjestetään niin livenä kuin verkossakin. Esimerkiksi Rajala Pro Shopilla on erilaisia verkkovalmennuksia, joiden parissa kuvaaja voi opiskella niin valokuvausta kuin kuvien muokkaustakin. Lisäksi tarjolla on kuvauskoulutusta erilaisissa puitteissa, kuten Ähtäriin suuntautuva Pandakuvauskoulu. Kursseilta saat arvokkaita oppeja, joiden avulla otat elämäsi upeimpia kuvia!

Pimeällä kuvaaminen on haastavaa, mutta onneksi sitäkin voi opetella kursseilla. Esimerkiksi Hiiden Opisto tarjoaa kursseja nimenomaan pimeällä kuvaamiseen. Lisäksi Inari-Saariselkä Tourism järjestää Nightless Night -valokuvauskursseja Lemmenjoen kauniissa maisemissa. Kurssilla päästää ihailemaan Lapin upeaa yötöntä yötä ja kurssilaiset pääsevät nappaamaan ainutlaatuisia kuvia, jotka sopivat täydellisesti Instagramin kuvien maailmaan.

© 2021 Jarmo katila