Valokuvaaminen

Aloittelevan valokuvaajan tarpeelliset opit

Valokuvaajana sinun tulee tietää tiettyjä asioita riippumatta siitä, oletko ammattilainen vai aloittelija. Nämä yksinkertaiset mutta silti tehokkaat opit eivät pelkästään erityistä sinua, vaan ne auttavat sinua kehittämään taidettasi ja valokuvausuraasi. Nämä ovat oleellisia oppitunteja jokaiselle aloittelevalle valokuvaajalle opittavaksi ja harjoiteltavaksi.

Tunne laitteistosi

Tämä tuntuu itsestään selvältä, mutta olen yllättynyt siitä, kuinka moni ihminen sanoo omistavansa todella hienon ja kalliin järjestelmäkameran, mutta jolla he silti kuvaavat koko ajan automaattitilassa. Ennen kuin hermostut ja sanot, ettei automaattitilassa kuvaamisessa ole mitään väärää, myönnän itsekin kuvanneeni automaattitilassa, kun sain ensimmäisen järjestelmäkamerani. Mutta ymmärsin hyvin pian, että kamerani oli fantastinen ja sivistynyt laite, jolla oli mahdollista ottaa uskomattomia kuvia, jos vain tiesin kuinka käyttää sitä.

Joten käytä kunnolla aikaa opiskellaksesi kamerasi toiminnot kunnolla. Käyttöohje on loistava paikka aloittaa ja tutustua kaikkien kamerasi painikkeiden sijaintiin ja toimintoihin. Sinun täytyy kyetä säätämään asetuksia siirtämättä katsettasi etsimestä sommitellessasi kuvaa. Testaa erilaisia ISO-asetuksia ymmärtääksesi, kuinka ne vaikuttavat valotukseen ja mikä on sinulle kelpaava kohinataso. Tämä auttaa sinua tekemään valokuvauspäätöksiä vähäisessä valossa. Jotkut ISO-päätökset voivat rajoittua omistamasi kameran tyyppiin. Riippumatta siitä, sinun tulee aina tietää laitteistosi ylärajat.

Sweet spot

Sinun täytyy myös etsiä linssisi ”sweet spot”. Jokaisella linssillä on aukkoasetus, jota käyttämällä kuva on yleensä ottaen tarkempi kuin muilla asetuksilla. Tämä auttaa sinua analysoimaan suurimman aukon (pienimmän f-arvon), jolla voit vielä kuvata ja pitää kuvan silti terävänä. Tämä on eri asia kuin syväterävyysalue (mikä kertoo, kuinka paljon näkymästä on terävyysalueella), jossa kuvan todellinen resoluutio on terävämpi sweet spotissa.

Ota selvää, mikä on alin suljinnopeus, jolla saat terävän kuvan käsivaralla ottamalla. Tämä auttaa myös heikon valaistuksen olosuhteissa sekä luovassa liikesumennuksessa, kun sinulla ei ole apunasi jalustaa. Yleinen peukalosääntö on kuvata linssisi polttovälin käänteisluvun suljinnopeudella, eli 50 mm linssillä suljinnopeuden on oltava vähintään 1/50 s. Kokeile myös, mikä on suurin määrä painoa, jota jaksat kameravarusteissasi kantaa mukavasti mukanasi.

Tunne ja ymmärrä valaistus

On olemassa valokuvaajia, jotka kuvaavat vain luonnonvalossa ja toisia, jotka kuvaavat vain käyttämällä jonkinlaista keinotekoista valoa. Lisäksi on valokuvaajia, jotka kuvaavat millaisessa valaistuksessa tahansa ja tekevät fantastista tulosta tällä tavalla. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää vastausta lähtökohtia varten, mutta on tärkeää tietää kuinka kuvata missä tahansa valaistuksessa. Tämä saattaa olla ainoa asia sinun ja unelmiesi otoksen välissä.

Valon lukemisen ja analysoimisen osaaminen ja sen kanssa leikittely on yksi jokaisen aloittelevan valokuvaajan perustason tärkeimmistä taidoista. Muista, että kaikki valo ei ole samanarvoista puhtaasti teknisestä näkökulmasta (hehkulamppuvalaistus verrattuna kaasupurkausvaloon tai valkotasapainotettuun valoon). Jotkut valotyypit ovat hyviä ja jotkut eivät ole niin hyviä. Kokeile mahdollisimman monilla erilaisilla valoilla, että opit tuntemaan erilaisia valaistuksia ja sen jälkeen kuvaamaan niissä.

Hyvä kuvausetiikka

Kunnioita ihmisiä, paikkoja ja asioita, joita kuvaat. Itseäni harmittaa aina nähdä, kun valokuvaajat – oli kyseessä sitten ammattilaiset tai harrastelijat – eivät kunnioita ympäristöään. He saattavat kiipeillä kielletyissä paikoissa, pitää raskaita varusteita herkillä pinnoilla, täyttää tai viipyä liian pitkään julkisilla paikoilla ja olla antamatta turisteille mahdollisuutta nauttia maisemista.

Kiinnitä erityishuomiota muihin valokuvaajiin. He ovat sinun alallasi, vaikka he olisivat pelkkiä aloittelijoita. He ovat mukana samasta syystä kuin sinäkin, rakkaudesta lajiin! Jätä etuoikeuden tunne taaksesi, sillä kalliimmat laitteet eivät tee sinusta parempaa valokuvaajaa tai luovaa taiteilijaa.

© 2021 Jarmo katila